EL DECÀLEG DE VIDA SALUDABLE DEL CODINUCAT SUBRATLLA EL SOMNI REPARADOR, EL MENJAR EN FAMÍLIA I LA REDUCCIÓ DEL MALBARATAMENT ALIMENTARI.
Barcelona, 20 d’octubre 2021. Un somni reparador, almenys 150 minuts a la setmana d’exercici físic, menjar al menys un àpat en família, a més del consum d’aliments d’origen vegetal, entre altres aspectes, és la base del Decàleg de d’Alimentació i Estil de Vida Saludable i Mediterrani que recomana el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) que apel·la a complir els aspectes de sostenibilitat i reduir el malbaratament alimentari alineats amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides) de l’agenda 2030.
Decàleg de d’Alimentació i Estil de Vida Saludable i Mediterrani:
- Consumeix més aliments d’origen vegetal. Fruites, verdures, llegums i fruita seca.
- Utilitza oli d’oliva verge extra. Per a cuinar i amanir abans que altres olis i greixos.
- Opta per aliments integrals. Substitueix el pa blanc, l’arròs i la pasta refinats per la seva versió integral.
- Selecciona els lactis. Que siguin preferiblement sense sucres afegits: llet, iogurt i llet fermentada.
- Limita el consum de carns vermelles i processades. Opta i alterna entre peix, carns blanques i ous.
- Beu aigua per a hidratar-te. Evita les begudes ensucrades i els sucs.
- Tria aliments frescos de temporada i de proximitat. Redueix els ultra processats. Limita el consum de plats preparats i cuina amb aliments de casa nostra.
- Evita l’alcohol i el tabac. Evita també qualsevol hàbit tòxic.
- Practica activitat física i procura tenir un son reparador. Fes uns 150 minuts a la setmana d’exercici físic i evita el sedentarisme.
- Planifica bé les teves compres i menja almenys un àpat en família. Gaudeix de l’alimentació com a un acte social i evita el malbaratament alimentari.
Segons la Dra. Nancy Babio, presidenta del CoDiNuCat (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya) explica que ”una estil de vida saludable inclou una alimentació saludable, la pràctica d’activitat física, evitar hàbits tòxics, tenir en compte el patró de son tant en qualitat com en quantitat d’hores perquè el mateix sigui reparador i menjar almenys un àpat en família”, d’aquí ve que es recomani menjar en família o amb amics perquè la sociabilitat és un aspecte molt important també pel benestar.
Per a una alimentació equilibrada i saludable és important seguir un horari regular d’ingestes i consumir una alimentació variada entenent-se varietat d’aliments saludables preferentment d’origen vegetal. De fet, les més recents recomanacions de la EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health dóna suport a la reducció de les carns vermelles, els embotits i les carns processades, per a així donar protagonisme als aliments d’origen vegetal com a fruites, verdures, llegums fruita seca, cereals integrals, oli d’oliva.
Un dietista-nutricionista és la persona més indicada per a ajudar l’individu a conèixer la quantitat de menjar a ingerir. Realitza un estudi personalitzat, juntament amb la història clínica i dietètica dels hàbits, preferències alimentàries i/o aversions, comportaments i actituds, així com de les situacions del dia a dia de l’individu per a ensenyar-li i facilitar-li bons hàbits alimentaris i tipus d’aliments, quantitats, coccions, etc…. En aquest moment, a més, se incideix molt en la sostenibilitat, ensenyant a reduir el malbaratament alimentari entre altres aspectes que afecten la salut planetària.
El dietista-nutricionista pauta una dieta, però alhora incideix en l’educació, a ensenyar a menjar per a així educar i aprendre per un mateix a dur a terme una bona alimentació. L’important és “aprendre a menjar” per la pròpia salut i del planeta.
Puedes leer la nota de prensa en castellano aquí.
Pots descarregar la infografia a l’apartat de material divulgatiu o veure el vídeo a l’apartat vídeos divulgatius de youtube.
Repercussió als mitjans de comunicació: